Writing Rules

Müverrih’e gönderilecek makalelerde, yazarların aşağıda belirtilen ilke ve kurallara uymaları gerekmektedir. Belirtilen ilke ve kurallara uygun olarak hazırlanmayan makaleler değerlendirme sürecine alınmayabilir ya da bu sürecin herhangi bir aşamasında değerlendirme dışında bırakılabilir.

Metni düzenlerken örnek metin şablonunu kullanınız. Örnek metin şablonu için tıklayınız.

1. Sayfa düzeni ve mizanpaj:
Makaleler “Office Word” programında A4 boyutlarında hazırlanmalıdır.
Sayfa kenar boşlukları her yönden 3 cm olmalıdır.
Araştırma makalelerin uzunluğu en az 5.000 en fazla 9.000 kelime ile sınırlı olup, toplam sayfa sayısının 25’i geçmemesi gerekmektedir.


a. Makale Kapak Sayfası:
Türkçe Başlık, 12 punto Garamond olarak için Tamamı Büyük, Ortalı ve Kalın (Bold) formatta; İngilizce başlık 11 Punto Baş Harfleri Büyük ve Ortalı olacak şekilde yazılmalı.
Yazarın ad ve soyadı Garamond, 11 punto olarak makale başlığının altında ortalı bir şekilde belirtilmeli.
Yazarın unvanı, çalıştığı kurum bilgisi, e-posta adresi ORCID numarası 10 punto, Garamond yazı tipinde italik olacak şekilde yazar adının altına, ortalanmış şekilde yazılmalı.

b. Özet ve Abstract:

Yazar bilgilerinin altından 1 satır boşluk bırakılarak 200-350 kelimelik Türkçe ve İngilizce özet yazılmalı. Özet ve Abstract 10 punto, Garamond yazı tipinde ve tek satır aralığında iki yana yaslı yazılmalı. Türkçe ve İngilizce en az 4 en fazla 6 tane olmak üzere anahtar kelime eklenmeli. Anahtar kelimeler 10 punto ve Garamond yazı tipinde italik yazılmalıdır.

c. Ana metin:

Microsoft Word programında iki yana yaslı Garamond yazı stilinde, 11 punto ve 1,15 satır aralığında yazılmalıdır. Paragraf başlarında 0,5 cm girinti olmalı. Paragraflar arası 3 nk (öncesi ve sonrası için) boşluk olmalı.
40 kelimeden fazla olan alıntılar sağdan ve soldan 1’er cm olacak şekilde ortalanmalı ve 10 punto olarak italik yazılmalıdır

d. Başlıklar:

Makalede ana başlıklar 11 punto, bold (Kalın) ve tamamı büyük; Alt başlıklar 11 punto kalın ve sola yaslı, olarak 1., 1.1., 1.1.1., 1.1.2., 1.1.2.1. gibi ondalıklı şekilde numaralandırılmalıdır. Ana başlıkların bütün harfleri büyük yazılmalı, alt başlıkların ise sadece baş harfleri büyük yazılmalıdır. Başlıklardan önce 1 satır boşluk bırakılmalı, başlık sonrasında ise boşluk bırakılmamalıdır.

e. Makale içindeki tüm tablo, şekil ve grafikler:

Metnin uygun yerlerinde ardışık olarak numaralandırılmış bir şekilde, sayfaya ortalı olarak gösterilmelidir. Her tablo, şekil veya grafiğe bir başlık verilmelidir. Başlık; tablo, şekil veya grafiğin üstünde, sayfaya ortalı, yalnızca kelimelerin baş harfleri büyük olacak şekilde ve 9 punto olarak yer almalıdır. Tablo, şekil ve grafik içindeki metin 9 punto aralığında olmalıdır. Tablo, şekil veya grafikler kolaylıkla okunacak biçimde olmalı ve yukarıda verilen sayfa yapısına (sayfa marjlarını aşmayacak şekilde) uygun olmalıdır.

2.  Dipnot, alıntı, referans sistemi:

Sadece dipnot usulü ile kaynak gösterimi kabul edilmekte olup, dipnot ve kaynakçada İSNAD 2. Edisyon (Dipnotlu) https://www.isnadsistemi.org/guide/isnad2/ kurallarına göre kaynak gösterilecektir.
Dipnot yazımı 9 punto, garamond yazı tipinde ve tek satır aralıklı olup, asılı 0,25 cm girintili olmalıdır.
Makalede kullanılan her türlü kaynak, kaynakça bölümünde yer almalıdır. Kullanılan kaynaklar nitelik (tez, kitap, makale, rapor vb.) ayrımı yapılmaksızın yazar soyadına göre alfabetik olarak sıraya konulmalıdır. Aynı yazarın eserleri “en yeni tarihli” olandan başlanarak kaynakçaya yerleştirilmelidir. Kaynakça 10 punto ve Garamond yazı tipinde yazılmalı ve Kaynakça girintisi (Asılı – 1 cm) olarak ayarlanmalıdır.

3. Benzerlik Oranı:
Tüm makaleler yayın etiğini ihlallerini engellemek amacıyla intihal taramasından geçirilir. Benzerlik oranı %15’i geçmemelidir. Benzerlik oranını düşürmek amacıyla uygunsuz yöntemler tespit edilen makaleler bir daha kabul edilmemek üzere reddedilecektir. Makale sisteme yüklenirken benzerlik oranı raporu da yüklenmelidir.