BibTex RIS Cite

Petrol Tüketiminin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisinin Panel Veri Analizi İle İncelenmesi: Avrupa Birliği Ülkeleri Ve Türkiye Örneği

Year 2014, Volume: 6 Issue: 3, - , 20.03.2016

Abstract

Bu çalışmada, AB üyesi ülkeleri ve Türkiye için GSYİH ile petrol tüketimi ilişkileri panel veri teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada, 21 AB üyesi ülke ile Türkiye için 1990-2010 yılları arası yıllık veriler kullanılmıştır. İlk olarak modelde kullanılacak olan serilerin “birim kök testleri” yapılmış ve bu serilerin durağan olup olmadığı incelenmiştir. Değişkenlerin seviyelerine uygulanan birim kök test sonuçlarına göre seriler durağan değildir ve birim kök problemi içermektedirler. Bu nedenle serilerin birincil farkları alınmış ve birincil farklarının durağan olduğu belirlenmiştir.Daha sonra eşbütünleşme testi gerçekleştirilmiştir. Yapılan üç testten Pedroni ve Johansen Fisher Eşbütünleşme Testlerinde eşbütünleşme varlığı sonucuna ulaşılırken, Kao Eşbütünleşme Testi sonucuna göre değişkenlerin arasında eşbütünleşmenin bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Testlerin çoğunluğunda eşbütünleşme olduğu sonucuna varıldığı için uzun dönemde Avrupa Birliği üyesi ülkeleri ile Türkiye için enerji tüketimi ve ekonomik büyüme arasında ilişki olduğu kabul edilmiştir. Çalışmada klasik, sabit etki ve rassal etkili regresyon modelleri elde edilmiştir. LR testi ile klasik modelin uygun olmadığı; Hausman testi ile de regresyon modeli oluşturulurken tek yönlü zamana bağlı etki ile iki yönlü etki için rassal etkiler modeli, tek yönlü kesite bağlı etki için ise sabit etkiler modeli kullanılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın bulguları GSYİH ile petrol tüketimi arasında pozitif ve düşük oranlı bir ilişki olduğunu göstermektedir.

Year 2014, Volume: 6 Issue: 3, - , 20.03.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Fatih Çemrek

Emine Burhan This is me

Publication Date March 20, 2016
Published in Issue Year 2014 Volume: 6 Issue: 3

Cite

APA Çemrek, F., & Burhan, E. (2016). Petrol Tüketiminin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisinin Panel Veri Analizi İle İncelenmesi: Avrupa Birliği Ülkeleri Ve Türkiye Örneği. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 6(3).
AMA Çemrek F, Burhan E. Petrol Tüketiminin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisinin Panel Veri Analizi İle İncelenmesi: Avrupa Birliği Ülkeleri Ve Türkiye Örneği. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. March 2016;6(3).
Chicago Çemrek, Fatih, and Emine Burhan. “Petrol Tüketiminin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisinin Panel Veri Analizi İle İncelenmesi: Avrupa Birliği Ülkeleri Ve Türkiye Örneği”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 6, no. 3 (March 2016).
EndNote Çemrek F, Burhan E (March 1, 2016) Petrol Tüketiminin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisinin Panel Veri Analizi İle İncelenmesi: Avrupa Birliği Ülkeleri Ve Türkiye Örneği. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 6 3
IEEE F. Çemrek and E. Burhan, “Petrol Tüketiminin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisinin Panel Veri Analizi İle İncelenmesi: Avrupa Birliği Ülkeleri Ve Türkiye Örneği”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, vol. 6, no. 3, 2016.
ISNAD Çemrek, Fatih - Burhan, Emine. “Petrol Tüketiminin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisinin Panel Veri Analizi İle İncelenmesi: Avrupa Birliği Ülkeleri Ve Türkiye Örneği”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 6/3 (March 2016).
JAMA Çemrek F, Burhan E. Petrol Tüketiminin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisinin Panel Veri Analizi İle İncelenmesi: Avrupa Birliği Ülkeleri Ve Türkiye Örneği. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;6.
MLA Çemrek, Fatih and Emine Burhan. “Petrol Tüketiminin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisinin Panel Veri Analizi İle İncelenmesi: Avrupa Birliği Ülkeleri Ve Türkiye Örneği”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, vol. 6, no. 3, 2016.
Vancouver Çemrek F, Burhan E. Petrol Tüketiminin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisinin Panel Veri Analizi İle İncelenmesi: Avrupa Birliği Ülkeleri Ve Türkiye Örneği. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;6(3).