BibTex RIS Cite

Duygusal ve Kişilik İlişkili Kariyer Karar Verme Güçlükleri Ölçeği’nin Kısa Formu

Year 2014, Volume: 5 Issue: 42, 0 - , 14.10.2014

Abstract

Duygusal ve kişilik ilişkili kariyer karar verme güçlükleri temel olarak duygusal ve kişilik ilişkili faktörlerden kaynaklanmakta olup kariyer karar vermede bireyin yaşamış olduğu daha şiddetli, daha yoğun ve güçlü kararsızlığı içermektedir. Bu bağlamda bu araştırmanın amacı Duygusal ve Kişilik İlişkili Kariyer Karar Verme Güçlükleri Ölçeği’nin kısa formunun geçerliğini ve güvenirliğini incelemektir. Ölçek geçerlik ve güvenirlik çalışmaları için 428 kişilik lise öğrenci grubuna uygulanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliği doğrulayıcı faktör analizi ile test edilmiş ve analiz sonucunda elde edilen uyum iyiliği katsayıları kabul edilebilir düzeyde bulunmuştur. Uyum geçerliği için ölçek, Kişisel Kararsızlık Ölçeği ile birlikte 145 kişilik lise öğrenci grubuna uygulanmış ve iki ölçek arasında pozitif anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ölçeğin tamamının Cronbach Alpha iç tutarlık katsayısı .88, üç hafta ara ile uygulanması ile elde edilen test-tekrar test korelasyon katsayısı .70 olarak bulunmuştur. Ölçeğin psikometrik özellikleri ile ilgili elde edilen bulguların yeterli düzeyde olduğu ve kariyer karar verme güçlükleri ile ilgili araştırmalarda kullanılabilecek kullanışlı bir yapı ve özelliğe sahip olduğu kanısına ulaşılmıştır. Geçerliği test edilen ölçeğin lise öğrencilerinin kariyer kararsızlığı ile yapılacak çalışmalarda önemli bir boşluğu dolduracağı umulmaktadır.

Year 2014, Volume: 5 Issue: 42, 0 - , 14.10.2014

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Kemal Öztemel

Publication Date October 14, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 5 Issue: 42

Cite

APA Öztemel, K. (2014). Duygusal ve Kişilik İlişkili Kariyer Karar Verme Güçlükleri Ölçeği’nin Kısa Formu. Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal, 5(42). https://doi.org/10.17066/pdrd.03790

!! From 30 November 2023, English language proofreading will be required for accepted articles to ensure language quality.