Review Article
BibTex RIS Cite

Minnettarlığın İyi-Oluş ve Kişilik Özellikleri Açısından İncelenmesi

Year 2022, Volume: 1 Issue: 1, 51 - 59, 12.12.2022

Abstract

Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin iyi-oluş ve beş faktörlü kişilik özelliklerinin minnettarlık düzeylerini anlamlı düzeyde yordayıp yordamadığı ve minnettarlık ile iyi-oluş ve beş faktörlü kişilik özellikleri arasında anlamlı düzeyde ilişki olup olmadığını belirlemek amaçlanmıştır. Bu araştırmanı Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Eğitim fakültesinde öğrenim görmekte olan 228 kız ve 124 erkek olmak üzere toplam 352 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. (Yaş aralığı 17-25; yaş ortalaması 20.69). Araştırmada üniversite öğrencilerine minnettarlık puanlarını belirlemek için Minnettarlık Ölçeği (The Gratitude Questionnaire (GQ)) kullanılmıştır. Kişilik özellikleri puanlarının belirlenmek için Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi (SDKT) ve iyi-oluş puanlarını belirlemek için PERMA iyi-oluş ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda minettarlık ile iyi – oluş ve kişilik özellikleri arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. İyi-oluş ve beş faktörlü kişilik özellikleri ile ayrı ayrı ve birlikte değerlendirildiğinde minnettarlığı yordadığı görülmüştür.

A Study Of Gratitude In Terms Of Well-Being And Personalıty Characteristics

Year 2022, Volume: 1 Issue: 1, 51 - 59, 12.12.2022

Abstract

The aim of this study is to determine whether university students' well-being and five-factor personality traits significantly predict their gratitude levels, and whether there is a significant relationship between gratitude and well-being and five-factor personality traits. This research consists of a total of 352 university students, 228 girls and 124 boys, studying at Konya Necmettin Erbakan University Ereğli Faculty of Education. (Age range is 17-25; average age is 20.69 years). The Gratitude Questionnaire (GQ) was used to determine the gratitude scores of university students in the study. The Adjective-Based Personality Test (SDKT) was used to determine personality traits scores, and the PERMA well-being scale was used to determine well-being scores. Relational screening model was used in the research. As a result of the research, a significant relationship was found between gratitude and well-being and personality traits. When evaluated separately and together with well-being and five-factor personality traits, it was found to predict gratitude.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Ayşe Eliüşük Bülbül 0000-0001-9074-3403

Publication Date December 12, 2022
Submission Date November 7, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Eliüşük Bülbül, A. (2022). Minnettarlığın İyi-Oluş ve Kişilik Özellikleri Açısından İncelenmesi. SEBED, 1(1), 51-59.