Research Article
BibTex RIS Cite

Finansal Piyasalarda Trend Analizine Yardımcı Olacak İndikatörlerin Geliştirilmesi

Year 2011, Volume: 4 Issue: 2, 1 - 10, 04.03.2011

Abstract

Finansal piyasalar günümüzde Dünya ekonomik ve siyasi düzeninin çok önemli bir parçası konumuna gelmektedir. Finansal piyasalardaki gelişmeler gerek sosyal davranışları gerek politik gelişmeleri tetiklemekte ve ekonomik düzenlerin değişmesine yol açmaktadır. Hisse senetleri, emtialar ve ülkelerin para birimleri gibi çeşitli finansal enstrümanlar ait oldukları piyasalarda işlem görmektedir. Günümüzde bu işlemler büyük çoğunlukla bilgisayarlar üzerinden yapılmakta olup bu işlemler için çeşitli platformlar geliştirilmekte ve yatırımcıların kullanımına sunulmaktadır. Yatırımcılar ve teknik analistler finansal piyasalar üzerinde yaptıkları analizler yardımıyla bu piyasalarda oluşan trendlere göre işlemlerini gerçekleştirmekte ve çeşitli siyasi veya ekonomik yorumlarda bulunmaktadırlar Bu çalışmada finansal piyasa grafiklerinde temel olarak trend oluşumlarının tespit edilme probleminden yola çıkılarak, bu oluşumların yatırımcılar ve teknik analistler tarafından daha etkili gözlemlenebilmesi amacıyla, üç indikatör programı Metatrader yatırım platformu üzerinde geliştirilmiştir. Bu yazılımsal göstergeler trend analizinde analistlere yardımcı olacak nitelikler taşımaktadır. İndikatörler C++ tabanlı bir programlama dili olan MQL4 yazılım dili kullanılarak kodlanmış ve tüm parametreler kullanıcı tarafından kolaylıkla değiştirilebilir olarak yapılandırılmıştır.

Developing Indicators That Help to Identify Trends in Financial Markets

Year 2011, Volume: 4 Issue: 2, 1 - 10, 04.03.2011

Abstract

Nowadays, financial markets become an important part of the economic and political systems of the World. Progresses in financial markets trigger not only social behaviors but also political process and thus affect the economic systems. Financial instruments such as stocks, commodities and currencies transact in their own markets. Nowadays, those transactions can be done via computers and the terminal softwares are developed for individual or corporate traders for this reason. Technical analysts and traders transact in financial markets with the help of their analysis and make comments about political and economical processes. In this study, the chart types used in financial markets by analysts are observed; the popular software aided technical indicators are used in these markets. On the other hand, the main problem of the financial markets is identifying trend. Because of this reason, in this study, three technical indicator softwares were developed in Metatrader trading terminal for effectively observing trends. The main purposes of these indicator softwares are helping traders or technical analysts to identify trends and to give ideas of markets. These indicators were coded in MQL4 programming language based on C++ programming language and structured userfriendly. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Eser Çetiner This is me

O. Ayhan Erdem

Publication Date March 4, 2011
Submission Date March 4, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Çetiner, E., & Erdem, O. A. (2011). Finansal Piyasalarda Trend Analizine Yardımcı Olacak İndikatörlerin Geliştirilmesi. Bilişim Teknolojileri Dergisi, 4(2), 1-10.