Short Communication
BibTex RIS Cite

Burnout in Caregivers of Neurologic DisabledPersons

Year 2013, Volume: 1 Issue: 2, 162 - 163, 01.09.2013

Abstract

Purpose: Caregiving has been recognized as an activity with perceived burdens. Caregivers may
experience depression, grief, fatigue, financial hardness and change in social relationships. They may
also experience physical health problems . Our aim is to determine correlation between caregiver strain,
depression signs and pain for hemiplegic and spinal cord injured client’s caregivers.Material and Methods:
Sixty caregivers of neurological disabled persons (20 upper spinal cord injury, 9 lower spinal cord
injury, 31 hemiplegia) were included to the study. Modified Caregiver Strain Index (MCSI) for caregiver burnout, Nothingam Health Profile (NHP) for quality of life, Visual Analog Scale (VAS) for back pain
and Beck Depression Inventory for depressive semptoms were made to care givers. Also clients’ diagnosis
and functional levels (in bed, wheelchair-mobile, ambulation with walking devices) were recorded.
Functional Indipendence Measure (FIM) were used for independence levels. Results: 60 caregiver
(%52 female, %48 male) between 13-65 ages (mean. 16,5 ±5,7. Range 4-25) were included to the study.
NSP total score and all sub-groups of test, except the social isolation were positive correlated with
the MCSI (p <0.01). Although there was no relationship between MCSI and Beck Depression Inventory
(p>0.05) , MCSI were correlated with the VAS and FIM (p<0.05). There were no significant difference in
caregiver’s MCSI scores according to diagnosis and functional levels (p>0.05). Conclusion: According
to the results, when level of caregiver burnout increased, quality of life is adversely affected. Caregiver
difficulties are not lead to depressive symptoms. The reason is thought that the good caregiving
is important task for our culture and this stuation can be facilitator for coping with the psychological
challenges. Caregiver burnout was associated with the patient’s level of independence, rather than the
patient’s diagnosis and functional level. The back pain as a physical difficulty increases caregiver burnout.
Based on these results, occupational therapy strategies like educations to caregivers including
the patient transfer techniques and low back health and biomechanical principles, and interventions
including efforts to increase the independence, is expected to reduce caregiver burnout

References

  • World Health Organisation

Nörolojik Hastalığı Olan Kişilere Bakım Verenlerde Tükenmişlik

Year 2013, Volume: 1 Issue: 2, 162 - 163, 01.09.2013

Abstract

Amaç: Aile üyeleri için bakım vermek, stres ve tükenmişliğe neden olabilmektedir. Bakım veren kişiler depresyon, üzüntü, yorgunluk, finansal zorluk, sosyal ilişkilerde değişiklik ve fiziksel sağlık problemleri yaşayabilmektedir. Çalışmanın amacı; bakım verenlerde tükenmişliğin yaşam kalitesi, depresyon, ağrı ve bakım verilen kişilerin sağlık durumlarıyla ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya, nörolojik hastalığı olan (20 tetrapleji, 9 parapleji, 31 hemipleji) kişilere bakım veren aile üyelerinden 60 kişi dahil edildi. Katılımcılara bakım veren tükenmişliği için Modifiye Bakım Veren Zorlanma İndeksi (Modified Caregiver Strain Index -MCSI), yaşam kalitesi için Nottingham Sağlık Profili (NSP), bel ağrısı için Görsel Analog Skalası (Visual Analog Scale -VAS) ve depresyon semptomları için Beck Depresyon Envanteri (BDE) değerlendirmeleri uygulandı. Hastaların tanıları ve fonksiyonel durumları (yatak içi, tekerlekli sandalye ile mobil, yardımcı araçla ambule) kaydedildi. Bağımsızlık düzeyleri Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçümü-FIM ile değerlendirildi. Sonuçlar: Çalışmaya 13-65 yaşları arasında (ortalama 42,45 ±14,45) 60 bakım veren (%52 kadın, %48 erkek) katıldı. NSP alt gruplarından sosyal izolasyon hariç diğer tüm alt gruplar ve toplam puan ile MCSI arasında pozitif yönde korelasyon bulundu (p<0.01). MCSI ile BDE arasında korelasyon bulunmamakla birlikte(p>0.05) MCSI ile VAS ve FIM skorları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki belirlendi (p<0.05). Hastaların tanıları ve fonksiyonel gruplarına göre incelendiğinde bakım verenlerin MCSI skorları arasında fark bulunmadı (p>0.05). Tartışma: Çalışma sonuçlarına göre bakım verenlerin tükenmişlik düzeyleri arttıkça, yaşam kaliteleri olumsuz etkilenmektedir. Bakım verenlerin zorlanmalarının depresif semptomlara yol açmadığı görülmektedir. Bunun nedeni olarak kültürümüzde iyi bakım verme görevinin önemli olmasının, kişilerin psikolojik zorluklarla baş etmelerini kolaylaştırdığı düşünülmektedir. Bakım veren tükenmişliğinin, hastanın tanısı ve fonksiyonel düzeyinden ziyade hastanın bağımsızlık düzeyiyle ilişkili olduğu görülmüştür. Fiziksel zorluk olarak bel ağrısı bakım verenlerin tükenmişliğini artırmaktadır. Bu sonuçlar ışığında, ergoterapi stratejileri olarak hasta bakımında transfer tekniklerinin, bel sağlığının ve biyomekanik prensiplerin öğretilmesini kapsayan bakım veren eğitimlerinin ve hasta bağımsızlığının artırılmasına yönelik çalışmaların, bakım veren tükenmişliğini azaltması beklenmektedir

References

  • World Health Organisation
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Other ID JA35YD95GB
Journal Section Research Article
Authors

Sinem Salar This is me 0000-0002-5806-6518

Gönül Koyuncu This is me 0000-0002-5806-6518

Gonca Bumin 0000-0002-5806-6518

Publication Date September 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Volume: 1 Issue: 2

Cite

APA Salar, S., Koyuncu, G., & Bumin, G. (2013). Nörolojik Hastalığı Olan Kişilere Bakım Verenlerde Tükenmişlik. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi, 1(2), 162-163.
AMA Salar S, Koyuncu G, Bumin G. Nörolojik Hastalığı Olan Kişilere Bakım Verenlerde Tükenmişlik. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. September 2013;1(2):162-163.
Chicago Salar, Sinem, Gönül Koyuncu, and Gonca Bumin. “Nörolojik Hastalığı Olan Kişilere Bakım Verenlerde Tükenmişlik”. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi 1, no. 2 (September 2013): 162-63.
EndNote Salar S, Koyuncu G, Bumin G (September 1, 2013) Nörolojik Hastalığı Olan Kişilere Bakım Verenlerde Tükenmişlik. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 1 2 162–163.
IEEE S. Salar, G. Koyuncu, and G. Bumin, “Nörolojik Hastalığı Olan Kişilere Bakım Verenlerde Tükenmişlik”, Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi, vol. 1, no. 2, pp. 162–163, 2013.
ISNAD Salar, Sinem et al. “Nörolojik Hastalığı Olan Kişilere Bakım Verenlerde Tükenmişlik”. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 1/2 (September 2013), 162-163.
JAMA Salar S, Koyuncu G, Bumin G. Nörolojik Hastalığı Olan Kişilere Bakım Verenlerde Tükenmişlik. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2013;1:162–163.
MLA Salar, Sinem et al. “Nörolojik Hastalığı Olan Kişilere Bakım Verenlerde Tükenmişlik”. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi, vol. 1, no. 2, 2013, pp. 162-3.
Vancouver Salar S, Koyuncu G, Bumin G. Nörolojik Hastalığı Olan Kişilere Bakım Verenlerde Tükenmişlik. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2013;1(2):162-3.

Journal of Occupational Therapy and Rehabilitation by Hacettepe University, Faculty of Health Sciences is licensed under Attribution-NonCommercial 4.0 Internationalcc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1nc.svg?ref=chooser-v1